Lasagne

Az olasz konyha klasszikus étele a lasagne. Nem csak finom és tápláló, de még az elkészítése is gyerekjáték.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 zellerrúd, apróra vágva
  • 1 közepes sárgarépa, lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 500 g darált marhahús
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 800 g konzerv paradicsom apróra vágva
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csomag (500 g) lasagne tésztalap
  • 400ml crème fraîche (ha nem kapunk, akkor 200 ml tejfölt és 200 ml tejszínt keverjünk össze)
  • 125 g mozzarellagolyó
  • 50 g frissen reszelt parmezán
  • marék bazsalikomlevél (nem kötelező)

Elkészítés

  1. Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben. A szalonnát vágjuk apróra. Tegyük a szalonnát a serpenyőbe, és süssük néhány percig, amíg aranyszínűvé kezd válni. Adjuk hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát,  közepes lángon főzzük 5 percig, időnként megkeverve, amíg megpuhul.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, majd a darált húst, és alaposan keverjük meg, hogy a hús szétessen, ne maradjanak benne túl nagy darabok. Addig pirítsuk, amíg mindenhol megbarnul.
  3. Keverjük bele a paradicsompürét, az apróra vágott paradicsomot, kb. 400 ml vizet, a mézet és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután főzzük 20 percig.
  4. Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius fokra. A lasagne összeállításához tegyünk egy keveset a raguból a tepsibe, és oszlassuk el egyenletesen. Helyezzünk 2 lap lasagne tésztét a szósz tetejére, majd ismételjük a műveletet, amíg el nem fogy a ragu. A tetejére egy réteg tésztát tegyünk.
  5. Tegyük a crème fraîche-t egy tálba, és keverjük össze 2 evőkanál vízzel, hogy fellazuljon, és sima, önthető mártást kapjunk. Öntse a tészta tetejére, majd szórjuk rá a mozzarellát és a parmezánt.
  6. Süssük 25-30 percig, amíg aranyszínűre sül.
  7. Tálaljuk friss bazsalikommal megszórva.

Ajánlott cikkek

Friss cikkek