Fogyni szeretnél? A kardió kevés lesz

Évtizedekig úgy gondolták, hogy a kardió az ideális stratégia a kilók leadására. Aztán az erőnléti edzés vált kötelezővé, mivel fokozza az anyagcsere-folyamatokat. De valójában melyik megközelítés a helyes?

Ha a súlycsökkentés a cél, akkor következetesnek kell lenni, a kalóriadeficit a legfontosabb amire figyelni kell. Az egészségügyi szakemberek szerint ugyanis a fogyás legjobb módja, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elégetünk. A teljes testsúly csökkenéshez vezet mind az izomtömeg, mind a zsírtömeg csökkenése, így a testsúly bármilyen változása mindkettőnek köszönhető.

Rhea Singh Anand, a Flexnest fitnessgépgyártó vállalat társalapítója szerint a legtöbb kalóriát kardió edzéssel lehet elégetni. A kardiógyakorlatok amellett, hogy emelik a pulzusszámot, több kalóriát égetnek el. Ez a tökéletes módja a zsírégetésnek és az izomzat megőrzésének.

A legfontosabb dolog, amit a témával kapcsolatban nem szabad elfelejteni, hogy a testmozgás önmagában nem eredményez jelentős fogyást. Az, hogy mit és mennyit eszünk, nagyobb hatással van arra, hogy mennyit fogyunk.

A fogyás legjobb módja, ha a klasszikus fitneszháromszöget követjük: testmozgás (kardió- és erőnléti edzés), helyes táplálkozás, valamint pihenés és regenerálódás. Nem leszünk sikeresek, ha a bármelyiket kihagyjuk.

Ne feledjük el, a fogyás helyes módja az izom megtartása a zsírvesztés mellett. Emiatt a cél eléréséhez az erőedzés, a kardióedzés és az étrend megfelelő kombinációja szükséges.

Mi a helyes a stratégia?

Az alacsony terhelésű kardió vagy gyaloglás alkalmazása, két-három erőnléti edzéssel párosítva, csodát tehet a túlsúlyos vagy elhízott emberekkel.

Azonban optimális edzéstervhez figyelembe kell venni az egészségi állapotot, a sérüléseket, a preferenciákat, a lehetséges időbeosztás stb. Ha önállóan nem tudunk megfelelő programot összeállítani magunknak, legjobb ha szakemberhez fordulunk.

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy egy jól összeállított edzéstervben a kardiónak és az erőnléti edzésnek ugyanúgy helye kell hogy legyen. A céloktól és a fent említett egyéb tényezőktől függően lehet egyik vagy másik típusú edzésre nagyobb több energiát fordítani.

Ajánlott cikkek

Friss cikkek

Tzatziki

A görög konyha elmaradhatatlan étele rengeteg különböző ízesítésben létezik. Most egy egyszerűen elkészíthető, mégis roppant ízletes változatot mutatunk be. Érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.

Olvass tovább »

Chilli con carne

A chilli con carne (szó szerinti fordításban csilis hús) tartalmas és ízletes étel, ráadásul könnyen elkészíthető. Ha véletlenül többet főzünk belőle, kiválóan elvan a fagyasztóban is, amíg szükség lesz rá.

Olvass tovább »

Egyszerű paella

A paella egy ízletes és egészséges spanyol nemzeti étel. Eredetileg Valenciából származik, mára azonban a tradicionális spanyol konyha elengedhetetlen részévé vált.

Olvass tovább »

Egyszerű eper fagylalt

Mindenki imádja a fagyit. Minimális energiabefektetéssel saját magunknak is elkészíthetjük otthon, ami nem csak olcsóbb, de legalább olyan finom is lesz, mintha cukrászdába mentünk volna.

Olvass tovább »